ayam masak pong teh memang sodap
hai guys!! dalam next post ni aku nak share dengan korang pasal satu masakan baba nyonya yang aku memang dah jatuh cinta..nama masakan tu ayam pongteh..first time aku rasa yam masak pongteh ni masa aku pegi rumah classmate and cabin mate aku yang bernama sean alistair gan hoe thiam masa chinese new year yang lepas..masa ni la aku rasa ayam masak pongteh for the first time and aku terus jatuh cinta dengan dish ni..memang licin la lauk tu masa tu aku kerjakan..hahaha
untuk pengetahuan korang, ayam masak pongteh ni lebih kurang macam ayam masak kicap masakan orang melayu tapi rasa dia tak sama sebab maybe masyarakat baba nyonya ni dah modify dia punya resipi..tapi rasa dia memang superb la, sekali rasa memang nak cuba lagi..ketagih beb..sejak first time aku rasa ayam pongteh ni, aku selalu suruh si sean ni minta mak dia masakkan lagi untuk aku bila dia balik rumah..ahahahha
kat sini jugak aku nak share dengan korang resipi ayam pongteh ni yang aku jumpa kat internet:-
BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)
3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 pokok daun sup, potong kasar2
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....
sumber :- tiffinbiru.com
akhir sekali sebagai penutup kata, aku memang rekomen la untuk korang cub ayam masak pongteh ni,tak kisah la korang nak masak semdiri or cuba kat kedai sebab memang berbaloi, silap silap korang pun boleh jatuh cinta macam aku..ahahhaha..sekiann~
![]() |
source: google image |
ikhsan google image |
![]() |
sumber: google image |
BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)
3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 pokok daun sup, potong kasar2
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....
sumber :- tiffinbiru.com
source : google image |
Comments
Post a Comment