Penyediaan Kek Batik yg Aumm.
Kek batik sememangnya digemari ramai org termasuk diriku sendiri. Sebenarnya mudah je nak buat kek batik yg lazat lg aumm kata ko. Di bawah sini aku sempat sedia kn bahan-bahan dan cara-cara nak buat kek batik yg sedap of course la kite search pakai google.
Bahan-bahannya adalah : *sebenarnya atas korang nk pakai bahan ape. kreativiti masing2.
1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko *x letak pon. haha
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sudu kecil esen vanilla
Masuk pulak tang cara-cara nak buat penyeri mulut nie.
1) Cairkan butter dalam periuk. bila dah cair masukkan susu pekat. gaul sebati.api sederhana.
2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk. gaul sehingga sebati.
Pastikan tiada milo yg berketul2.
3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.gaul sebati dan padam api.
4) Masukkan biskut yg telah di patahkan ke dalam periuk dan gaul rata. *biskut meri tu boleh patah 4.patah 2 boleh. tapi jangan sampai hancur okey.
5) Masukkan dalam bekas yg sudah dialas dgn plastic. *letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti.
6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu.bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras.
Kek batik yg atas tu memang perfect. Kek batik yg kt bawah nie adalah eksperimen aku kt atas kapal pd suatu dahulu. #jgnkecam.
Bahan-bahannya adalah : *sebenarnya atas korang nk pakai bahan ape. kreativiti masing2.
1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko *x letak pon. haha
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sudu kecil esen vanilla
![]() |
sumber : ceriteraibu.blogspots.com |
![]() |
sumber : google images |
1) Cairkan butter dalam periuk. bila dah cair masukkan susu pekat. gaul sebati.api sederhana.
2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk. gaul sehingga sebati.
Pastikan tiada milo yg berketul2.
3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.gaul sebati dan padam api.
![]() |
sumber : ceriteraibu.blogspots.com |
5) Masukkan dalam bekas yg sudah dialas dgn plastic. *letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti.
6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu.bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras.
![]() |
contoh kek batik yg siap dimasak. aum2. sumber : google images |
![]() |
kek batik yg siap dipotong. woww. sumber : google images |
semuanya sudahku campur skali. nmpak x brape kemas sebab biase la org bujang in de house !
|
biskut tu x brape nak nampak sebab byk air daa. lori syabas terlingkup dlm tu. |
Comments
Post a Comment