Bersempena di bulan puasa ini, marilah kita lihat beberapa jenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Setiap kuih muih ini mempunyai keunikan rasa yang tersendiri dan sememangnya asli. Resepi kuih muih ini adalah turun temurun dari nenek moyang dan diwarisi sehingga generasi sekarang. Antara kuih muihnya ialah: KUIH CARA Kuih tradisional yang sangat digemari ramai terutamanya di bulan puasa. Berperisa pandan, sangat manis apabila di makan. KUIH AKAK BUNGA KEMBOJA Kuih ini sangat terkenal di negeri pantai timur. Dengan rasanya yang lemak manis pasti di gemari oleh semua peringkat usia. KARIPAP Kuih yang enak di makan pada bila bila masa sekalipun. Berintikan ayam,kentang,daging atau telur, ia amat mudah didapati. KUIH LAPIS Diberi nama kuih lapis keran kuih ini mempunyai beberapa lapisan. Enak dimakan terus atau makan mengikut lapisan. BUAH MELAKA Atau nama lainnya ialah Onde Onde. Dengan gula melaka sebagai inti di dalam, pasti
Comments
Post a Comment